Voor een bevalling waar je met trots op terugkijkt

Het eerste trimester

Een week voor week overzicht in groei en ontwikkeling van jouw baby.

Gefeliciteerd! Je bent zwanger en bevindt je in de spannende fase van het eerste trimester. In deze uitgebreide blogpost neem ik je week voor week mee in de opmerkelijke groei en ontwikkelingen van je baby. Aan het einde van deze blog heb ik een overzicht gemaakt van een to do lijst in het eerste trimester. Zodat je een idee hebt wat je al kan en mag gaan regelen in het eerste trimester van je zwangerschap. 

Week 1-2: Conceptie en vroege stadium

Hoewel je technisch gezien nog niet zwanger bent, begint de telling op de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting vindt meestal plaats in week 2, wanneer een zaadcel een eicel ontmoet en versmelt tot een bevruchte eicel (zygote). Deze zygote bevat al het genetische materiaal voor je baby, inclusief het geslacht. Door deze telling ontstaat er dan ook soms verwarring. Beter zou zijn uit te gaan vanaf je ovulatie en dus de mogelijke bevruchting van de eicel. Deze kan zomaar een week later plaatsvinden, waardoor je dus ook een week later een positieve zwangerschapstest in handen zal hebben.

Week 3: De start van een nieuw leven

Voor het gemak gaan we uit van een bevruchting aan het einde van week twee. De bevruchte eicel reist door de eileider naar de baarmoeder, waar deze begint te delen en te groeien. Het ziet eruit als een minuscule bal cellen en wordt een blastocyst genoemd. Deze week kan de eicel zich innestelen in de baarmoederwand, wat kan leiden tot lichte bloedingen, bekend als innestelingsbloedingen.

Week 4: Een maanzaadje

Nu is je baby ter grootte van een maanzaadje, maar er gebeurt veel! Het embryonale weefsel begint zich te differentiëren in de kiemlagen die later zullen uitgroeien tot organen en weefsels. Het hart van je baby begint te kloppen, en de neurale buis vormt de basis voor het zenuwstelsel.

Week 5: Sinaasappel pitje

Van maanzaadje naar een sinaasappel pitje. De neurale buis sluit zich en de hersenen en het ruggenmerg beginnen te vormen. De placenta begint te ontwikkelen om voedingsstoffen aan je baby te leveren.

Week 6: Granaatappel pitje

Je baby lijkt nu op een minuscuul granaatappel pitje. De armen en benen beginnen zich te ontwikkelen, evenals de ogen en oren. De hartslag is meetbaar en kan soms al via een echografie worden gehoord.

Week 7: Blauwe bes

De baby groeit gestaag en is nu ongeveer zo groot als een blauwe bes. De ledematen blijven zich ontwikkelen, en de handjes en voetjes beginnen zich te vormen. Het gezicht begint contouren te krijgen, en kleine oogjes zijn zichtbaar.

Week 8: Framboos

Je baby groeit snel en is nu ongeveer zo groot als een framboos. De organen ontwikkelen zich verder, en het gezicht krijgt meer karakter. Het staartje, dat zich eerder bevond, verdwijnt nu geleidelijk.

Week 9: Olijf

De baby is nu ter grootte van een olijf en groeit snel. De ledematen hebben nu vingers en tenen, en de geslachtsorganen beginnen zich te vormen, hoewel het geslacht nog niet zichtbaar is. 

Week 10: Pruim

Nu is je baby ongeveer zo groot als een pruim. De organen zijn gevormd, en je baby begint te bewegen, hoewel je dit nog niet kunt voelen. Het hoofdje is nog steeds groter in verhouding tot het lichaam.

Week 11: Vijg

Het groeien gaat gestaag door en je baby is nu ter grootte van een vijg. Het gezicht heeft een menselijke uitdrukking, en de reflexen worden sterker. Je baby kan zijn of haar handjes nu bewegen.

Week 12: Limoen

De laatste week van het eerste trimester is aangebroken, en je baby is nu ongeveer zo groot als een limoen. De meeste organen zijn ontwikkeld en de baby kan nu al duimen en zich uitrekken. De eerste bewegingen kunnen heel licht voelbaar worden, maar het kan ook nog echt een paar weken duren. het scheelt ook veel hoe de placenta ligt of deze aan de voor of achterwand ligt. Wanneer deze aan de voorwand ligt zul je in een later stadium je baby gaan voelen. Geen zorgen dus wanneer je de baby nog niet voelt in deze week!

Wat mag je al regelen in het eerste trimester?

  • Begin met het nemen van zwangerschaps vitamines, inclusief foliumzuur als je dit nog niet gestart bent omdat foliumzuur de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby ondersteunt. 
  • Evalueer je voedingspatroon en maak gezonde voedingskeuzes. Nu je zwanger bent mag je niet meer alles nuttigen voor de gezondheid voor jou en je baby. 
  • Zoek een verloskundige die bij je past en plan je eerste prenatale afspraak. 
  • Overweeg of je prenatale screenings wilt laten uitvoeren zoals de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) of de combinatietest. Laat je hierover goed informeren door je verloskundige. 
  • Begin alvast na te denken over jouw wensen rondom de bevalling, verwerk dit in je geboorteplan en neem je wensen en geboorteplan steeds mee naar je verloskundige afspraken. Zo blijf je continu je geboorteplan bespreken en kun je tijdig bijsturen wanneer de situatie daarom vraagt. 
  • Controleer je zorgverzekering en ga na welke zorg je vergoed krijgt. Tip kijk ook meteen hoeveel je vergoed krijgt voor het volgen van een zwangerschapscursus!
  • Lees je in over de zwangerschap. Er zijn hele leuke informatieve boeken te vinden die je voorbereiden op de bevalling en het aanstaande ouderschap. 
  • Kraamzorg! Het lijkt nog zo ver en daarom verwacht je deze misschien niet hier maar begin tijdig met het zoeken naar kraamzorg. Het is steeds drukker in de kraamzorg waardoor je misschien niet jouw kraamzorg van eerste keuze kunt genieten. Begin daarom tijdig en zorg dat je kraamzorg hebt geregeld voor de 20e week van je zwangerschap.
  • Kinderdagverblijf, ga zo vroeg mogelijk op zoek naar een passende vorm van kinderopvang. Schrijf je al in je eerste trimester in wanneer je gebruik wilt maken van een kinderdagverblijf. De wachtlijsten zijn soms enorm.

Hoe kies je nu een verloskundige en kraamzorg die bij jou past? En wat houden prenatale screenings in?

Geen paniek!

Ik leg het je graag uit in de komende blogposts die deze maand nog verschijnen. Zodat jij keuzes kunt maken die bij je passen op weg naar een bevalling waar je met trots en vol vertrouwen op terugkijkt.

Het eerste trimester is een spannende tijd vol veranderingen en verwachtingen. Wees lief voor jezelf, luister naar je lichaam, geef het haar wat ze nodig heeft. Als geboortecoach, sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden en je door deze bijzondere periode te begeleiden. Neem gerust contact met mij op via de mail of stuur een DM op mijn instagram

Credits voor de Afbeelding van Freepik

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *