Voor een bevalling waar je met trots op terugkijkt

Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

De vraag “Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?” is begrijpelijk een van de meest voorkomende vragen onder aanstaande moeders. Tijdens deze periode is voeding van cruciaal belang voor zowel jouw gezondheid als die van je baby. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Met dit overzicht navigeer jij je nu sneller door ingrediëntenlijsten en winkels, omdat je overzicht hebt in wat je wél mag eten tijdens de zwangerschap en wat je beter kan laten staan. 

Wat mag je wel eten in de zwangerschap?

Fruit en Groenten
Een kleurrijk assortiment van vers fruit en groenten biedt een breed scala aan vitamines, mineralen en vezels die essentieel zijn voor de gezonde ontwikkeling van je baby. Ze bevatten ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en ontstekingen.

Volkorenproducten

Volkorenbrood, pasta, rijst en granen zitten boordevol vezels die constipatie kunnen voorkomen, een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Zorg er wel altijd voor dat je er voldoende bij drinkt anders werkt het alsnog “verstoppend”

Magere Eiwitten

Mager vlees, gevogelte, vis, eieren en tofu zijn uitstekende bronnen van eiwitten en belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer. IJzer is cruciaal om bloedarmoede te voorkomen, een veelvoorkomende aandoening bij zwangere vrouwen.

Zuivel

Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas bevatten calcium, dat essentieel is voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby.

Noten en Zaden

Noten en zaden bieden gezonde vetten en eiwitten, evenals foliumzuur, dat belangrijk is voor de vroege ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby.

Gezonde Vetten

Gezonde vetten zoals die in olijfolie, avocado’s en vette vis (zoals zalm) zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die de hersenontwikkeling van je baby ondersteunen.

Voldoende Vocht

Drink minstens 1.5 liter water om goed gehydrateerd te blijven. 

Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap? 

Rauw Vlees en Vis

Rauw of onvoldoende verhit vlees en vis kunnen besmet zijn met bacteriën zoals salmonella of listeria, wat ernstige ziekten kan veroorzaken en schadelijk kan zijn voor je baby.

Rauwe Eieren

Rauwe of half gekookte eieren kunnen besmet zijn met salmonella, wat gevaarlijk is voor zowel jou als moeder en voor je baby.

Ongepasteuriseerde Zuivel

Ongepasteuriseerde zuivelproducten (inclusief zachte kazen zoals brie, camembert en feta) kunnen de listeria bacterie bevatten die een infectie kunnen veroorzaken bij je baby.

Rauwe Vis en Roofvissen

Rauwe vis, zoals sushi, en grote roofvissen zoals zwaardvis en haai bevatten vaak hogere niveaus van kwik. Kwik kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby.

Alcohol

Alcohol kan schade veroorzaken aan de zich ontwikkelende organen van de baby en moet volledig vermeden worden.

Rauwe Spruiten

Rauwe spruiten kunnen besmet zijn met bacteriën zoals E. coli, wat gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. 

Wat eet en drink je liever niet teveel?

Sojaproducten

Sojaproducten zoals tofu zijn over het algemeen veilig, maar moeten met mate geconsumeerd worden, omdat ze isoflavonen bevatten. Zou je hier teveel van innemen dan zou het van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van je baby. 

Leverproducten

Leverproducten bevatten een hoog niveau van vitamine A, die in overmaat schadelijk kunnen zijn voor de baby en aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken.

Drop

Drop bevat glycyrrhizine, dat de bloeddruk kan verhogen. Een verhoogde bloeddruk kan vaatschade veroorzaken zowel bij jou als bij je baby 

Zoethout thee

Zoethout thee kan net als drop ook glycyrrhizine bevatten en bloeddruk verhogend werken wordt daarom best vermeden.

Overmatig Cafeïne

Te veel cafeïne kan de bloedtoevoer naar de placenta beïnvloeden en wordt geassocieerd  met een laag geboortegewicht. Beperk je cafeïne-inname tot 200 mg per dag, dit komt neer op twee kopjes koffie per dag.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen bedoeld zijn om de gezondheid van jou en je baby te beschermen. Het volgen van een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet en het vermijden van potentieel schadelijke voedingsmiddelen zal bijdragen aan een gezonde zwangerschap en een gezonde baby.

Heb jij nog een aanvulling of een verbetering aan dit overzicht dan hoor ik het graag! Laat een reactie achter of stuur mij een email of DM op instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *