Voor een bevalling waar je met trots op terugkijkt

De BRAINS methode in de geboortezorg

De kracht van besluitvorming

Vanaf het moment dat je zwanger bent, heb je waarschijnlijk al veel nagedacht over hoe je je zwangerschap en bevalling wilt ervaren. Een belangrijk aspect van deze reis is het nemen van beslissingen die passen bij jouw waarden, wensen en behoeften. Maar hoe kun je dit overzichtelijk doen wanneer je in gesprek bent met je zorgverlener? Zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling kom je voor keuzes te staan. Hoe kun je keuzes maken die aansluiten op jouw persoonlijke situatie? En hoe behoud je de leiding over jouw unieke geboorteproces? Hier komt de BRAINS methode in de geboortezorg om de hoek kijken – een krachtige tool om je te helpen weloverwogen keuzes te maken tijdens deze onvergetelijke periode.

Wat is de BRAINS methode?

De BRAINS methode is een praktische en effectieve benadering die zwangere vrouwen en hun partners kunnen gebruiken om beslissingen te nemen die aansluiten bij hun individuele situatie en verlangens. Deze methode is ontworpen om je te begeleiden bij het verzamelen van informatie, het stellen van vragen en het maken van keuzes die passen bij jou en je baby.

De BRAINS methode ontleed

B – Benefits (Voordelen)

Stel vragen over de voordelen van een voorgestelde interventie, behandeling of procedure. Wat zijn de positieve resultaten die je kunt verwachten? Begrijp hoe deze optie jou en je baby kan beïnvloeden en welke positieve impact het kan hebben.

R – Risks (Risico’s)

Informeer naar de mogelijke risico’s en bijwerkingen van de voorgestelde optie. Wat zijn de potentiële negatieve gevolgen? Het begrijpen van risico’s helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen en eventuele zorgen te adresseren.

A – Alternatives (Alternatieven)

Verken alternatieve benaderingen, behandelingen of interventies. Zijn er andere opties beschikbaar die beter bij je passen en vergelijkbare of zelfs betere resultaten kunnen opleveren? Het kennen van je keuzes geeft je de macht om de juiste beslissing te nemen.

I – Intuition (Intuïtie)

Luister naar je intuïtie en gevoelens. Wat voelt voor jou goed? Jouw intuïtie kan een waardevolle gids zijn bij het nemen van belangrijke beslissingen. Vertrouw op je innerlijke stem en weet dat jij de beste keuze kunt maken voor jou en je baby.

N – Nothing (Niets doen)

Denk na over de mogelijkheid om niets te doen. Is het nodig om direct actie te ondernemen, of is afwachten en observeren een veilige optie? Het is essentieel om te erkennen dat het soms oké is om even te pauzeren en te evalueren.

S – Stilstaan en Support (Ondersteuning)

Vraag om tijd zodat je samen kan overleggen. Gebruik de tijd om te zoeken naar betrouwbare bronnen van informatie, begeleiding en ondersteuning. Bespreek je opties met je zorgverleners en je dierbaren. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt. En maak een beslissing die bij jou past en goed voelt.

Waarom is de BRAINS methode zo belangrijk?

Deze methode geeft je de regie over je zwangerschap en geboorte. Het stelt je in staat om een actieve deelnemer te zijn in het besluitvormingsproces en om keuzes te maken die in lijn zijn met jouw visie en waarden. Bovendien bevordert het open en eerlijke communicatie met je zorgverleners, wat resulteert in een zorgervaring die afgestemd is op jouw behoeften.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die betrokken zijn bij het besluitvormingsproces rondom hun zwangerschap en geboorte, over het algemeen een positievere geboorte-ervaring hebben. Dit komt doordat ze zich gehoord, gerespecteerd en empowered voelen.

Laat de BRAINS methode jouw gids zijn

Onthoud dat jouw zwangerschap en geboorte uniek zijn. Met de BRAINS methode in de geboortezorg kun je zelfverzekerd en goed geïnformeerde beslissingen nemen die passen bij jouw unieke reis. Vertrouw op jezelf, zoek ondersteuning en maak keuzes die bijdragen aan een positieve en gedenkwaardige geboorte-ervaring.

Voor het maken van een weloverwogen is achtergrond kennis hebben heel belangrijk! Het geeft je meer zelfvertrouwen en het maakt dat je een gelijkwaardige gesprekspartner bent van je zorgverlener. Hoe je dat kunt bereiken leer ik je graag in de zwangerschapscursus.

Heb je vragen over hoe je de BRAINS methode kunt toepassen? Laat het me weten in de reacties of stuur me een berichtje op Instagram!  

Wil je de BRAINS methode poster downloaden als geheugensteuntje tijdens controle afspraken met je zorgverlener klik dan hier.

Alle credits en dank voor deze BRAINS poster gaan uit naar:
Originele Engelse tekst door Peachy Keen Birth Services
Vertaling door Mira Westland en Jilke PetIllustratie door le coeur à marée basse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *