Voor een bevalling waar je met trots op terugkijkt

Vrouwen krijgen tijdens bevalling vaak een knip zonder toestemming

This is your wake up call

Een groot deel van de vrouwen wordt tijdens de bevalling ingeknipt, zonder dat daarvoor toestemming wordt gevraagd. Ook een prik met Oxytocine wordt in veel gevallen gegeven zonder vooraf om goedkeuring te vragen.

Het artikel uit de Volkskrant gepubliceerd op 23 mei 2023 beschrijft een onderzoek naar informed consent en geboorte ervaringen. Ruim 11.000 vrouwen hebben een vragenlijst ingevuld of er tijdens de bevalling medische ingrepen zijn verricht en of hiervoor toestemming werd gevraagd.

Van de vrouwen die een knip kregen zegt 41,7 % dat er niet om toestemming werd gevraagd en 43 vrouwen gaven aan de knip te weigeren maar toch te hebben gekregen.

47 % van de vrouwen heeft een injectie Synthetische Oxytocine gekregen zonder toestemming. 41 vrouwen kregen deze injectie ondanks expliciete weigering.

Absurd

Grondregel 1: Je raakt een ander niet eens ongevraagd aan, laat staan dat je in haar genitaliën knipt zonder toestemming! Dan spreek je van genitale verminking.

Informed consent

Het is jouw RECHT als vrouw om een keus te hebben in dat wat er gebeurt met jouw lichaam. Het is van jou! En dat verandert niet wanneer je gaat bevallen. Jij hebt keuzevrijheid, dat is een fundamenteel mensenrecht!

En het is de PLICHT van zorgverleners vanuit de wet WGBO (wet geneeskundige behandelingsovereenkomsten) om jou volledig te informeren over de mogelijke behandelingen en daar dien jij vooraf toestemming voor te geven of te weigeren. Die beslissing is aan jou. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Jij hebt een keus.

Om die keus goed en weloverwogen te kunnen maken, dien je de gevolgen van deze keuze wel te overzien. En dat bereik je met de bewustwording dat je een keuze hebt en door een goede voorbereiding op de bevalling zodat je begrijpt wat er gebeurt met je baby en jouw lichaam. Maar dat vraagt ook duidelijke en begrijpelijke communicatie vanuit jouw zorgverlener.

En dat vraagt om bewustwording in de geboortezorg. Bewustwording van de kracht van communicatie en zelfreflectie. Want er wordt vaak gedacht we doen het goed in de gezondheidszorg, we leveren de beste zorg want we leveren evidence based practice zorg.

Maar als we de stem van de vrouw en al haar rechten blijven negeren, leveren we slechte zorg.

Ik beken schuld

Aan onwetendheid hierin. Ik gaf in mijn studententijd als Obstetrie Verpleegkundige bijna een vrouw ongevraagd Synthetische Oxytocine.

Met mijn beste intenties om goede zorg te verlenen, om haar echt het aller beste van het aller beste te willen geven wilde ik haar een injectie Oxytocine toedienen direct na de geboorte van de baby. Omdat het protocol mij dit voorschreef. Omdat ik ervan overtuigd was dat dit een juiste en gepaste handeling was. Omdat het wetenschappelijk bewezen is dat het preventief toedienen van Synthetische Oxytocine bijdraagt aan het verminderen van bloedverlies na de bevalling.

Ik ging voorbij aan de wensen en rechten van deze vrouw. In de overtuiging dat het juist was.

Zij werd ter plekke mijn wake-up call

Zij riep mij een halt toe door te zeggen, “Stop! Ik wil dit niet!”. Zij liet mij direct mijn ogen openen en tot op de dag van vandaag voel ik schaamte. Schaamte dat ik de vrouw vergat, schaamte dat ik niet eerder bewust was van mijn positie als zorgverlener. Ondanks mijn goede intenties.

Dankbaar, ik ben haar zo ontzettend dankbaar dat ik door dit bijna incident leerde om te werken vanuit de wensen en behoeftes van de vrouw. En dat ik daardoor deze bewustwording en tijd om te veranderen heb gekregen.

Lieve geboortezorg medewerker, laat dit artikel jouw wake-up call zijn voordat er meer vrouwen onnodig genitaal verminkt worden, voordat er meer vrouwen kampen met negatieve geboorte-ervaringen en trauma.

Lieve zwangere laat dit jouw wake-up call zijn om je wél goed voor te bereiden op de aanstaande bevalling zodat jij weet dat je een keus hebt en wat je nodig hebt in de communicatie. Want jij verdient een positieve geboorte-ervaring. En hoe je dat bereikt leer ik je in mijn cursus Zorgeloos Zwanger omdat ik mijn kennis en ervaringen met je kan delen. Ik help jou aan de benodigde kennis en samen onderzoeken wij jouw wensen en behoeftes. Je leert met je geboorte partner samenwerken zodat je de regie behoudt in welke situatie dan ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *