Voor een bevalling waar je met trots op terugkijkt

De eerste zwangerschapsverschijnselen

Wat kun je verwachten?

Het traject naar ouderschap is een buitengewoon spannend avontuur dat vaak een mengeling van emoties en nieuwsgierigheid met zich meebrengt. Het is een tijd waarin je je wellicht afvraagt of de subtiele veranderingen die je opmerkt daadwerkelijk de eerste tekenen van een zwangerschap zijn, of dat je lichaam je voor de gek houdt in afwachting van je menstruatie. Wellicht heb je net ontdekt dat je zwanger bent en vraag je je af of de symptomen die je voelt normaal zijn. In deze blogpost neem ik je mee door de meest voorkomende eerste zwangerschapsverschijnselen en wat je kunt verwachten.

1. Gevoelige borsten

Veel vrouwen ervaren dat hun borsten gevoeliger en zelfs pijnlijk worden tijdens de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen doen de borstklieren opzwellen, wat resulteert in een verhoogde gevoeligheid voor aanraking. Ook kunnen de tepels gevoeliger worden en een donkerdere kleur aannemen. Dit draagt bij aan het vergemakkelijken van de tepelherkenning voor de baby bij borstvoeding na de bevalling.

2. Vermoeidheid

Als je plotseling aanzienlijk meer vermoeidheid ervaart dan gewoonlijk, kan dit wijzen op veranderingen in je hormonale balans of een mogelijk ijzertekort. Je lichaam werkt intensief om de zwangerschap te ondersteunen, wat resulteert in een verhoogde behoefte aan energie en daardoor aanhoudende vermoeidheid.

3. Misselijkheid en braken

De beruchte “ochtendmisselijkheid” kan op elk moment van de dag toeslaan. De exacte oorzaak hiervan is nog niet volledig duidelijk, maar hormonale schommelingen, zoals een verhoogd niveau van het hormoon HCG, spelen een rol. Humaan Chorion Gonadotrofine (HCG) is een lichaamseigen hormoon dat zowel de eisprong als de innesteling van een bevruchte eicel stimuleert.

4. Veranderingen in smaak en geur

Plotseling kun je een afkeer van bepaalde voedingsmiddelen ervaren, of juist onverklaarbare verlangens hebben naar specifieke producten. Dit fenomeen wordt vaak “craving” genoemd, waarbij je de hele dag door hunkert naar specifieke voeding. Dit kan ook samenhangen met een versterkt reukvermogen. Je reukzin wordt intenser, waardoor normale geuren ineens veel intenser lijken. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon oestrogeen, dat je alerter maakt en je in staat stelt verschillende geuren te onderscheiden om onbewust je baby te beschermen.

5. Vaker plassen

Het zwangerschapshormoon HCG leidt tot een verhoogde bloedtoevoer naar de nieren, omdat je bloedvolume met 2 liter toeneemt. Hierdoor kunnen je nieren het bloed efficiënter filteren en meer urine produceren waardoor je vaker naar het toilet moet. Daarnaast kan de groeiende baarmoeder druk uitoefenen op je blaas, waardoor je eerder aandrang voelt om te plassen.

6. Vaginale afscheiding

Normale vaginale afscheiding is slijmerig, vloeibaar, doorzichtig tot witachtig van kleur en heeft doorgaans geen sterke geur. Gedurende de zwangerschap kan de hoeveelheid vaginale afscheiding toenemen en een waterige textuur krijgen, soms met een wittere kleur. Dit is volkomen normaal en komt door een betere doorbloeding van het bekkengebied, wat de slijmvliezen stimuleert om meer afscheiding te produceren. Er is geen reden tot schaamte! Mocht je echter een verandering in geur of kleur van je vaginale afscheiding waarnemen, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

7. Stemmingsschommelingen

De hormonale veranderingen die gepaard gaan met zwangerschap kunnen je emotioneler maken dan normaal. Het kan voorkomen dat je opeens moet huilen bij het zien van een huppelend konijn, of dat je chagrijnig wordt als je partner “goedemorgen” zegt met de verkeerde intonatie.

8. Uitblijven van menstruatie

Een van de eerste signalen is vaak het uitblijven van je menstruatie, vooral als je normaal een regelmatige cyclus hebt. Het is echter ook mogelijk dat sommige vrouwen een lichte bloeding ervaren, die bekend staat als een “innestelingsbloeding”. Licht bloedverlies tijdens de zwangerschap is meestal niet ernstig, maar het is belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige.

9. Steken in de liezen

De baarmoeder is bevestigd aan het bekken via pezen en banden. Wanneer de baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap, komt er rek op deze banden, wat een stekend gevoel kan veroorzaken. Deze steken voel je vaak al vroeg in je lies of onderbuik. Ze zijn meestal kortstondig en niet pijnlijk.

Het is essentieel te beseffen dat niet alle vrouwen dezelfde ervaring hebben met zwangerschapskwaaltjes. Sommigen zullen al deze symptomen ervaren, terwijl anderen er slechts enkele zullen opmerken, of zelfs helemaal geen. Het al dan niet ervaren van deze kwaaltjes zegt niets over een mogelijke zwangerschap. Elk lichaam is anders en reageert anders. Probeer jezelf dus niet te vergelijken met anderen in je omgeving. Neem de tijd om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer dat nodig is. Wees vriendelijk voor jezelf tijdens deze opwindende en emotionele achtbaan. Wil je meer lezen over mijn persoonlijk avontuur naar het aanstaande ouderschap lees dan hier.

Welke zwangerschapskwaaltjes ben ik vergeten te vermelden die jij hebt ervaren? Deel het met mij in de reacties hieronder of stuur een DM via instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *