Voor een bevalling waar je met trots op terugkijkt

Het belang van een geboorteplan

Jouw gids voor een positieve geboorte ervaring

Het opstellen van een geboorteplan is een cruciale stap om je bevallingservaring in lijn te brengen met je persoonlijke wensen en behoeften. Een geboorteplan is niet alleen een verzameling aan wensen, het is een onmisbaar hulpmiddel waarmee je je stem kunt laten horen en je verwachtingen kunt uiten aan je geboorte team. In deze blogpost duik ik dieper in op het belang van een geboorteplan en deel ik 5 praktische tips om jou te helpen een effectief geboorteplan op te stellen.

Waarom is een geboorteplan belangrijk?

Een geboorteplan fungeert als een routekaart voor je bevallingservaring. Het stelt je in staat om je wensen, behoeften en verwachtingen te communiceren met je zorgverleners, waaronder verloskundigen, artsen en verpleegkundigen. Dit draagt bij aan een beter begrip van wat voor jou belangrijk is en helpt om stress en misverstanden tijdens de bevalling te verminderen. Bespreek je geboorteplan tijdens afspraken met je zorgverleners en blijf het gesprek aangaan met elkaar zodat er geen onduidelijkheden of onderwerpen onbesproken blijven. 

Vijf tips om een effectief geboorteplan te maken

1. Zelfonderzoek en voorbereiding

Begin door jezelf beter te leren kennen en bedenk wat jij nodig hebt om je veilig te voelen tijdens de bevalling. Welke kennis en tools heb jij daarvoor nodig en ga dan op zoek naar een zwangerschapscursus die aansluit op jouw wensen en behoeften. Een goede voorbereiding met kennisinhoud over verschillende aspecten van de bevalling draagt bij aan een positieve geboorte ervaring. Het stelt je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen die aansluiten bij jouw wensen en behoeften.

2. Duidelijke en bondige taal

Houd je geboorteplan beknopt, gebruik duidelijke taal en wees zo specifiek mogelijk over je voorkeuren. Beschrijf concreet wat je wenst en laat geen eigen invulling over aan de ander. Bijvoorbeeld: “Ik wens geen preventieve oxytocine injectie, alleen indien nodig” Dit is niet concreet en geeft ruimte voor eigen invulling van de zorgverlener. Beschrijf dan ook wanneer jij dit nodig vindt. Is dat bij 500 ml bloedverlies of bij 1 liter bloedverlies of anders?  

3. Focus op belangrijke elementen

Beschrijf je voorkeuren en elementen die jij nodig hebt om je veilig en ontspannen te voelen. Beschrijf wat jij nodig hebt in de communicatie zodat je de regie houdt over je bevalling. 

4. Flexibele mindset

Bedenk dat een bevalling niet maakbaar is. Als er iets bestaat in deze wereld wat zich niet laat plannen, dan is het wel de bevalling. Ga uit van een plan A, B en C. Beschrijf jouw ideale bevalling en neem de elementen die dit veroorzaken mee in je plan B. Als voorbeeld: Plan A: Thuis bevallen in een warm bad met kaarslicht. Wat heb je nodig wanneer je naar het ziekenhuis gaat voor een inleiding of pijnbestrijding? En wat heb je nodig wanneer je een keizersnede krijgt? Bedenk in iedere situatie wat jij nodig hebt om je veilig te voelen en om de regie te houden.

5. Bespreking met zorgverleners

Deel je geboorteplan met je zorgverleners tijdens controle afspraken. Dit biedt de gelegenheid om wederzijdse vragen te stellen, eventuele zorgen te bespreken en ervoor te zorgen dat iedereen op een lijn zit. 

Het gebruik van je geboorteplan tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling kan je geboorteplan dienen als een uitgangspunt voor jezelf en je zorgverleners. Overhandig kopieën aan je geboorte team zodra je op de geboorteplaats aankomt. Dit helpt om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van je wensen en verwachtingen, ook wanneer je in een onbekend geboorte team terechtkomt. 

Conclusie

Een goed doordacht geboorteplan is een waardevol instrument dat bijdraagt aan een positieve bevallingservaring. Door je verwachtingen helder te communiceren, vergroot je de kans op een bevalling die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Door voorbereiding, duidelijke communicatie en een flexibele mindset te combineren, kun je een geboorteplan maken dat fungeert als een gids op weg naar een bevalling waarop je met trots terug kunt kijken.

Heb je hulp nodig met het maken van een geboorteplan? Klik dan hier en schrijf je nu in voor mijn gratis webinar “schrijf je geboorteplan” en ik breng je één stap dichter bij een positieve geboorte ervaring!

Volg je mij al op instagram? Hier deel ik dagelijks tips en kennis rondom zwangerschap, bevallen en ouderschap. Je bent van harte welkom op mijn pagina voor een inkijk in mijn persoonlijk leven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *